Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Pe pagina de Facebook a ANAF a avut loc in 29.11.2017 o sesiune de intrebari si raspunsuri legate de contributia si impozitul pe salarii din 01.01.2018.
Precizari :
1. Contributia la asigurari sociale
– in cota de 25%, care este datorata de persoanele fizice ce au calitate de angajati sau de alte persoane fizice in anumite conditii specifice. Se retine din venitul persoanei fizice;
– 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
– 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota de 10%, care este datorata de persoana fizica asigurata, ce realizeaza venituri din salarii.
3. Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, este datorata de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii.
Cotele de contributii suportate de salariati se vor retine in continuare de catre angajator din salariul brut, iar acesta va avea in continuare obligatia efectuarii platii la buget si depunerii declaratiei.
Modul de calcul al salariilor va fi același: din venitul brut se retin asigurarile sociale, acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, iar baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut diminuat cu asigurarile sociale si cu deducerile personale.
Iata mai jos cateva intrebari si raspunsuri :
Intrebare: Scutirea de cas pt srl-d va disparea avand in vedere ca ea era doar la angajator?
Raspuns ANAF:Referitor la facilităţile pentru SRL-D nu sunt prevăzute reglementări speciale . Conform prevederilor legale cu intrare în vigoare la data de 01.01.2018 (respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017), contribuţiile sociale obligatorii sunt suportate de către persoana fizică – salariat, angajatorului revenindu-i doar obligaţia de a calcula, reţine, efectua plata la buget şi de a depune Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit. În baza prevederilor legale emise până în prezent, considerăm că problema “restului de plată negativ” se rezolvă prin negocierea dintre angajat şi angajator.
…………….
Intrebare:Pentru contractele de munca cu timp partial, cum se vor calcula si retine contributiile?
Raspuns ANAF: In ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori, astfel:
În cazul persoanelor fizice care obţin, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, venituri din salarii sau asimilate salariilor, contribuția de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează aplicând cotele prevăzute de lege (25% CAS şi 10% CASS) la câştigul lunar brut.
În cazul în care salariaţii obţin venituri brute mai mici decât salariul minim brut pe ţară, nivelul contribuției de asigurări sociale şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate vor fi cele aferente salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
Angajatorii (persoane fizice și juridice) au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor.
…………….
Intrebare: Care vor fi retinerile si netul daca angajatul are 2 contracte diferite, la doi angajatori, un contract de 4 ore/zi cu salariu minim de 950 de lei brut, si altul de o ora /zi cu salariu de 300 lei brut?
Raspuns ANAF: Pentru veniturile din salarii se calculeaza contributiile obligatorii si impozitul pe venit. Dacă venitul brut din salarii, cumulat la ambele locuri de munca este sub nivelul salariului minim (care va fi stabilit prin HG), contribuţiile se vor calcula ţinând cont de nivelul salariului minim la fiecare loc de munca.
…………….
Intrebare: Valoarea tichetelor de masa acordate se adauga la venitul brut salarial pentru calcularea deducerii personale?Exemplu:tichete de masa 300 lei,venit brut salarial 2000 lei.In ceea ce priveste acordarea deducerii,venitul brut ce se ia in calcul este 2000 sau 2300 lei?
Raspuns ANAF:Da. Valoarea tichetelor de masa se include în venitul brut salarial.Venitul ce se ia in calcul la stabilirea deducerilor este de 2300 lei.
…………….
Intrebare: Ce contributii se datoreaza pentru contractele de mandat si administrare?
Raspuns ANAF:Veniturile obţinute dintr-un contract de mandat, respectiv dintr-un contract de administrare, reprezintă venituri asimilate salariilor.
Începând cu 01.01.2018 asigurările sociale obligatorii vor cuprinde urmatoarele:
1. Contribuţia la asigurări sociale (CAS)
– în cota de 25%, care este datorată de persoanele fizice ce au calitatea de angajaţi sau de alte persoane fizice în anumite condiţii specifice. Se reţine din venitul persoanei fizice;
– 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
– 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
2. Contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10%, care este datorată de persoana fizica asigurată, ce realizează venituri din salarii.
3. Contribuţia asiguratorie pentru muncă în cotă de 2,25%, este datorată de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii.
…………….
Intrebare: Ce contributii/impozit se datoreaza pentru o indemnizatie lunara cenzor in valoare bruta de 200 lei?
Raspuns ANAF : Fiind un venit asimilat salariilor, se datorează aceleaşi contribuţii ca pentru veniturile din salarii, dar baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale, o reprezintă indemnizaţia de 200 lei.
…………….